MAKANAN ARAB,SUKA ATAU TIDAK? | Zaffique
zaffique-new-logo-white

MAKANAN ARAB,SUKA ATAU TIDAK?

Di Malaysia makanan Arab sudah tidak asing lagi. Banyak restoren Makanan arab yang tumbuh melata yang menyediakan pelbagai jenis makanan dari pelbagai negara Timur Tengah . Yang paling terkenal adalah Nasi Mandi yang selalunya dihidangkan bersama ayam, kambing dan daging.  Selalunya Nasi Mandi ini menggunakan beras panjang Basmathi dan di masak rempah ratus khas untuk hidangan ini.

 

Masakan Arab ditakrifkan sebagai pelbagai masakan serantau di Dunia Arab yang menjangkau dari Maghribi dan Tunisia ke Yaman dan Somalia, dan menggabungkan Levant, Mesir dan yang lain. Ia juga dipengaruhi ke suatu tahap oleh masakan Turki, Afghanistan, Iran, India, Barbar dan budaya-budaya lain rantau itu sebelum Arabisasi kebudayaan dibawa oleh orang Arab mengikut salasilah sewaktu penaklukan Arab Islam.

 

Serba sedikit salasilah makanan Arab.

Terdahulunya, orang Arab dari Semenanjung Arab banyak bergantung dengan diet kurma, gandum, barli, nasi dan daging, dengan sedikit kepelbagaian, dengan penekanan pada yogurt, seperti labneh  (yogurt tanpa lemak mentega). Apabila kaum Semitik asli mula mengembara, mereka mula menyesuaian makanan dengan citarasa dan ramuan yang digemari mereka.

 

Ada satu penekanan kuat pada bahan-bahan berikut dalam masakan Arab:

  • Daging: kambing dan ayam banyak sekali digunakan; daging lembu dan unta juga digunakan, tetapi tidak sebanyak kambing dan ayam. Ternakan lain digunakan di sesetengah rantau dan, di kawasan tepi pantai, diet juga termasuk ikan. Daging babi adalah sama sekali dilarang-untuk orang Arab Islam, ia adalah kedua-duanya pantang kebudayaan dan juga dilarang di bawah hukum Islam; banyak Arab Kristian juga tidak memakan babi kerana mereka tidak pernah memperoleh suatu citarasa untuknya.

  • Hasil tenusu: hasil tenusu digunakan secara meluas, kebanyakannya yogurt dan keju putih. Meskipun demikian, mentega dan krim juga digunakan secara meluas.

  • Herba dan rempah: pudina dan daun thyme (sering dalam satu campuran digelar za’atar) digunakan secara luas dan hampir secara sejagat; rempah digunakan kurang daripada masakan India tetapi jumlah dan jenis biasanya berlainan dari rantau ke rantau. Sesetengah herba dan rempah termasuk bijan, safron, kunyit, bawang putih, jintan putih, kayu manis, dan sumak. Campuran rempah termasuk baharat.

  • Minuman: minuman panas digunakan lebih daripada yang sejuk, kopi diteratas senarai, kebanyakannya di negara-negara Teluk, walaupun teh juga dihidang di banyak negara Arab. Di Mesir dan Jordan teh sebagai minuman panas lebih penting daripada kopi contohnya.

  • Biji-bijian: nasi adalah asasi dan digunakan untuk kebanyakan hidangan; gandum merupakan sumber utama untuk roti, dan juga bulgur dan semolina, yang digunakan secara luas.

  • Legum: lentil digunakan secara luas dan juga kacang fava dan kacang kuda.

  • Sayur-sayuran dan buah-buahan: masakan Arab juga menggunakan sayur-sayuran seperti timun, terung ungu (terung), courgette (zukini), kacang bendi dan bawang merah; buah-buahan (secara dasarnya sitrus), sering digunakan sebagai perasa pembuka selera. Buah zaitun merupakan sebahagian besar ramuan masakan dan juga tambahan pada kurma, tin dan buah delima.

  • Kacang: Buah badam, kacang pain, pistachio, dan kacang walnut juga sering digunakan.

  • Hijauan: parslidan pudina masyhur sebagai perasa dalam banyak hidangan, sementara bayam dan Corchorus (digelar “molokhia” dalam bahasa Arab) digunakan dalam hidangan masak.

  • Sos dan kuah: Sos yang termasyhur termasuk pelbagai penggabungan minyak zaitun, jus limau, parsli, dan/atau bawang putih, dan tahini (pes bijan). Labaneh, yogurt tanpa lemak, sering diperasakan dengan pudina dan bawang merah atau putih, dan diguna sebagai suatu kuah dengan pelbagai hidangan.

 

 

Ternyata, banyak daripada rempah yang digunakan dalam masakan Semenajung Arab juga jenis yang ditekankan dalam masakan India. Ini ialah suatu akibat perdagangan yang bergerak rancak di antara kedua-dua rantau, dan juga samanya dengan keadaan kini di negara-negara yang kaya dengan minyak, di mana banyak para pekerja Asia Selatan bekerja di negara Teluk Arab.

Okay stay tune..nanti kita sambung kisah makanan Arab Episod 2.

 

Sumber Google dan Wikipedia.

 

Comments

comments